Εστίαση ΦΗΜ και POS

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η αντικατάσταση ή αναβάθμιση φορολογικών μηχανισμών. Πριν τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS στις αρχές του 2024, όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κ. Χατζηδάκης, θα πρέπει να έχουν αναβαθμισθεί οι προβληματικές ταμειακές μηχανές και οι φορολογικοί μηχανισμοί.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, όσες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τις Ειδικές Ασφαλείς Φορολογικές Διατάξεις Σήμανσης Στοιχείων θα πρέπει να τις αλλάξουν έως το τέλος του έτους.

Παράλληλα ως και την 30.06.2024, οι 90.000 επιχειρήσεις εστίασης που λειτουργούν με σερβίρισμα σε τραπεζοκαθίσματα και εκδίδουν τις αποδείξεις με τη χρήση απλών ΦΗΜ θα πρέπει να τις αντικαταστήσουν. Οι εν λόγω μηχανισμοί θα πρέπει να αντικατασταθούν από νέους μηχανισμούς που αποθηκεύουν όλα τα ποσά στη φορολογική τους μνήμη, εκδίδουν σχετικές αναφορές και διαβιβάζουν απευθείας και όχι μέσω υπολογιστή τις συναλλαγές στην ΑΑΔΕ. Σημειώνεται ότι από τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί στις εν λόγω επιχειρήσεις έχει διαπιστωθεί ότι:

1. Χρησιμοποιούνται μηχανισμοί που δεν καταγράφουν τραπέζια και παραγγελίες

2. Καταγράφονται παραγγελίες σε αρχεία στον υπολογιστή και όχι στον Φορολογικό μηχανισμό (ΦΗΜ)

3. Εκδίδονται δελτία παραγγελίας που στη συνέχεια είτε ακυρώνονται, χωρίς καταγραφή στην φορολογική μνήμη του μηχανισμού, είτε δεν εκδίδεται τελική απόδειξη

4. Διαγράφεται τζίρος εκ των υστέρων

Την ίδια στιγμή οι συσκέψεις στην ΑΑΔΕ είναι αλλεπάλληλες με στόχο το σχέδιο να εφαρμοσθεί αυτή τη φορά στην ώρα του χωρίς να χρειασθεί νέα παράταση. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, και υπηρεσιακών στελεχών της ΑΑΔΕ με εκπροσώπους των εταιρειών κατασκευής ταμειακών μηχανών, εκκαθαριστών συναλλαγών μέσω POS, κατασκευαστών POS, παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης και ανάπτυξης προγραμμάτων λογισμικού, συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα με σκοπό την οριστικοποίηση των βημάτων υλοποίησης της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές, μέσα στο χρονικό πλαίσιο που τέθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Από την ΑΑΔΕ παρουσιάστηκαν τα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου υλοποίησης του έργου και ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν τυχόν κινδύνους και δυσχέρειες από την πλευρά τους για την ολοκλήρωση των ενεργειών που τους αναλογούν. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν εντατικά στο επόμενο διάστημα ώστε ο σχεδιασμός να οριστικοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν. Πάντως, ουδείς εκ των συμμετεχόντων ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα προς το παρόν.

Με τη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS), δεν θα λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι σε μία συναλλαγή με κάρτα, δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή. Με το νέο σύστημα, ο έλεγχος θα γίνεται ως εξής:

1. H συναλλαγή ξεκινά από τον Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (ΦΗΜ), δηλαδή τις σύγχρονες ταμειακές μηχανές για τις συναλλαγές λιανικής. Ο χειριστής (υπάλληλος ή καταστηματάρχης) επιλέγει “πληρωμή με κάρτα” και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFT/POS.

2. Το σύστημα EFT/POS επιβεβαιώνει αυτόματα στον Φορολογικό Μηχανισμό τη λήψη του αιτήματος, θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.

3. Το POS συνδέεται στον Πάροχο Υπηρεσιών Πληρωμών (τράπεζα ή αντίστοιχη υπηρεσία πληρωμών) και λαμβάνει πληροφορία αν υπήρξε (α) “online έγκριση” ή (β) offline έγκριση ή (γ) απόρριψη offline ή (δ) διακοπή της συναλλαγής.

4. Το σύστημα EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση. Ταυτόχρονα με την έγκριση, στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.) αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από τον ΦΗΜ.

5. Ο Φορολογικός Μηχανισμός – ΦΗΜ επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος. Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιοδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το σύστημα EFT/POS, τότε το EFT/ POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον Φορολογικό Μηχανισμό.

ΠΗΓΗ: CAPITAL